sunnuntai 21. joulukuuta 2014

Joulukalenteri: Luukku 21


Jouluun kuuluu tietenkin piparit. Se tuoksu on täysin joulun tuoksu! Niinpä meilläkin leivottiin tänään pipareita.

Koska mä olen elänyt nyt terveellisesti ja ollut niin fitness mamma, niin piparitkin saavat tänä vuonna olla vähän "terveellisimpiä". Ja tästä syystä jouduinkin tekee taikinan alusta asti itse. Löysin ohjeen täältä.
Tässä sokeri on korvattu nyt hunajalla ja ruisjauhoja on tyrkätty mukaan. Mutta löytyy sieltäkin siirappia ja voita..... Joten, noh ainakin ees vähän terveellisempiä.

Ruispiparit

200 g voita
2 dl tummaa siirappia
1,5 dl hunajaa
ripaus kanelia
2 rkl piparkakkumaustetta
1 rkl maustepippuria
2 kananmunaa
3,5 dl ruisjauhoja
1,5 tl soodaa
2 dl mantelijauhetta
4 dl vehnäjauhoja

Ohjeet:

Osa1

Mittaa voi, siirappi, hunaja ja mausteet kattilaan. Kiehauta seos koko ajan sekoittaen ja jatka keittämistä kunnes voi on sulanut. Poista kattila liedeltä ja anna sen jäähtyä haaleaksi.




Lisää kananmunat ja sekoita seos tasaiseksi. 

Sekoita ruisjauhoihin sooda ja lisää ne siirappiseokseen. Sen jälkeen lisää mantelijauhe. Lopuksi lisätään vehnäjauhot pienissä erissä.






Kokoa taikina kulhossa tiiviiksi massaksi. Peitä kulho kelmulla ja pitä jääkaappiin min. 6h mileuiten yön yli.



Osa 2

Leivonta piste ja psst, toi Ikean alusta on ihan huippu!!


Lämmitä uuni 200 asteeseen. Jaa taikina kolmeen osaan ja työstä yksi osio kerrallaan, laita loput odottelemaan jääkaappiin. Kauli taikina muutaman milli paksuiseksi, tee muoteilla haluamiasi kuvioita ja nosta leivinpaperilla vuoratulle uuninpellille.



Paista pipareita uunin keskiosassa 6min (tai kunnes ovat valmiit. Mulla oli tasan 6min!) Paistoaikaan vaikuttaa tietenkin pipareiden koko ja muoto. Sit ei muuta kun koristelemaan. Me tehdään se vasta huomenna.




P.S. Taikina maistuu ihan oikeelle piparitaikinalle, ruis ei mun mielestä ainakaan iske sielt mitenkään ja Markuskin tykkäs.
Niin ja tolla ohjeella tulee ihan hirmu paljon pipareita et ehkä pienelle porukalle riittää puolikaskin ohje ;)

Pari hassuu ;)


-Karoliina-


1 kommentti:

  1. Kuulostaapa hyvältä! Mä oon ollut tänä vuonna niin laiska, että ostin kaupasta vaan valmista taikinaa :D mut laitan tämän ohjeen muistiin ja testaan viimeistään ensi vuonna ;)

    VastaaPoista